Skip to content

All Time High för tillgänglighetsanpassade intranät 

I dagens digitala landskap där hybridarbete fortfarande är normen, är tillgängliga intranät en nödvändighet för att fungera optimalt för alla medarbetare, oavsett funktionsnedsättning. I denna artikel utforskar vi den stigande trenden och förklarar hur man bäst går tillväga för att tillgänglighetsanpassa sitt intranät.
Dec 5, 2023 2:24:05 PM Josefin Holmberg

47 % av Sveriges intranät är nu tillgänglighetsanpassade. En stadigt stigande trend som år 2019 endast låg på 30 %. Det visar Web Service Awards trendundersökning: Hur mår Sveriges intranät 2023. 

Bäst på tillgängliga intranät är offentlig sektor med statliga verk/myndigheter och kommuner/regioner i toppen. För företag är siffran betydligt lägre med endast 21 % tillgängliga intranät. 

Däremot visar undersökningen att endast 73 % av de som uppgav att de hade tillgänglighetsanpassade intranät, har det enligt riktlinjerna i WCAG 2.1 nivå AA. Något som kan bero på orsaker som ett kunskapsgap eller bristfällig utbildning inom organisationen. 

Andelen tillgängliga intranät är dock långt färre jämfört med webbplatser, där 92 % av statliga verk/myndigheter och 95 % av kommuner/regioner har genomfört tillgänglighetsanpassningar. En förklaring till detta är troligtvis implementeringen av DOS-lagen: lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, som i första hand berör myndigheter, offentliga aktörer samt statliga och kommunala bolag. 

Källa: Web Service Award, Rapport: Hur mår Sveriges Intranät? Trendundersökning 2023. 

Vad är digital tillgänglighet?

Digital tillgänglighet innebär att webbplatser, intranät och digitala tjänster är tillgängliga för alla i samhället, oavsett om man har en tillfällig eller permanent funktionsvariation som exempelvis nedsatt syn, hörsel eller rörelseförmåga. Syftet är att öka och förenkla användarupplevelsen för samtliga användare och besökare. 

Vad är WCAG och vilka riktlinjer behöver man följa?

WCAG står för Web Content Accessibility Guidelines, och är internationellt etablerade rekommendationer för tillgänglighet på webben. WCAG är uppdelat i nivåerna A, AA och AAA, där nivån A och AA ingår som ett krav i Webbdirektivet.  

Inom WCAG är rekommendationerna indelade i 4 stycken huvudprinciper som beskriver hur webbplatser och digitala tjänster bör vara uppbyggda (innehållsmässigt och kodmässigt) för en god tillgänglighet: 

  • Möjlig att uppfattas
  • Möjlig att använda och hantera
  • Möjlig att begripa
  • Robust 

Möter ert intranät tillgänglighetskraven? 

Om svaret är nej så kan det vara god tid att se över vilka tillgänglighets- och användbarhetsproblemen som ni behöver åtgärda.  

Ett tillgänglighetsanpassat intranät är inte bara en teknisk uppgradering, utan en investering och katalysator för ökad innovation, mångfald och inkluderande digital närvaro där alla är delaktiga. 

Ett tips att börja med en tillgänglighetsanalys för att utvärdera hur väl intranätet följer riktlinjerna i WCAG 2.1 nivå AA. Detta för att bättre kunna prioritera framtida åtgärder med syfte att öka den digitala tillgängligheten.

Behöver du hjälp med att se över er digitala tillgänglighet?

twoday har lång erfarenhet av att skapa webbplatser och intranät som är anpassade efter tillgänglighetskraven. Vi hjälper er gärna med era behov inom digital tillgänglighet samt med tillgänglighetsanpassning och förvaltning i enlighet med lagkraven. 

Läs mer om våra erbjudanden för Digital tillgänglighet här. 

800x800-6091-1

 

 

 

Relaterade artiklar