Skip to content

Är ert IT-landskap redo för förändring?

Idag har många företag IT-landskap som är uppbyggda kring stora skräddarsydda system och en föråldrad arkitektur. Vi pratar om lösningar som en gång passade företagets behov perfekt, men som idag både är svåra och tidskrävande att underhålla.
May 4, 2023 2:19:09 PM Madeleine Stenlund

I en tid där många företag ständigt upplever förändringar och vill utnyttja nya affärsmöjligheter, är det kritiskt att IT-lösningarna följer utvecklingen. Vi behöver lösningar som är rustade för snabba förändringar, som kan möta nya krav och framför allt säkerställa enkel tillgång till data.

Företags framgång kan återspeglas i hur digitala de är

I slutändan har de flesta företag som mål att skapa värde, vilket bara är möjligt genom att vara relevanta och innovativa. Detta kräver att man snabbt kan reagera på utvecklingsbehov, säkerställa moderna och flexibla lösningar och skapa förutsättningar för optimal prestanda - och detta går ofta dåligt ihop med en mängd driftsuppgifter.

Många företag håller fortfarande fast vid manuella processer och ineffektiva arbetsflöden, till exempel vid skapandet av nya beställningar eller kunder, när produktdata behöver uppdateras eller när data och rapportering behöver delas mellan team. Det försvagar företagets förmåga att driva verksamheten effektivt, vilket skulle vara möjligt i större utsträckning om processerna exempelvis var automatiserade.

Vi är därför övertygade om att företag som kommit långt på sin digitaliseringsresa har en stor konkurrensfördel.

Ambitionerna måste vara skyhöga

Det är ingen hemlighet att många företag har börjat flytta sin egen infrastruktur, applikationer, integrationer och data från lokala miljöer och upp i molnet. Detta säkerställer nödvändig skalbarhet och flexibilitet.

Vi ser fortfarande företag som är ovilliga att förändra på grund av de kostnader som krävs för att modernisera sitt IT-landskap. Och ja, resan till molnet kommer på kort sikt att vara en dyrare lösning än den befintliga on-prem-modellen. Men som alla strateger vet måste vi kunna se framåt och se saker i ett större perspektiv, och här vågar vi satsa på att en sådan investering kommer att betala sig inom några år. Tänk bara på vad det kostar i förlorad arbetstid, nedsatt konkurrenskraft och förlorade intäkter genom att inte satsa på den strategi som företag måste leva på i framtiden.

Kommunicerar era system med varandra?

En bra startpunkt för digitaliseringsresan är att titta på sina egna integrationer. Moderniseringsresan och övergången från on-prem till molnet kräver en noggrann översyn av företagets systemintegrationer, och att man har byggt och förberett för en säker övergång från de gamla lösningarna till de nya.

Här kan du med fördel titta på Microsofts Azure Integration Services, som är Microsofts go-to-plattform när det gäller integrationer och API-hantering i Azure. Plattformen kan ses som en omfattande verktygslåda, där du har alla delar du behöver för att utveckla en modern händelsestyrd mikrotjänstarkitektur. 

En av plattformens största styrkor är att du enkelt kan koppla samman dina olika system (både on-prem, moln och SaaS) i en "löst kopplad" konfiguration - så att företaget alltid är uppdaterat med den senaste informationen och datan. När du ska byta ut de gamla lösningarna med de nya, stänger du helt enkelt av de gamla och aktiverar de nya. Så enkelt är det!

guide-integrationsplattform-blogg

Rekommendation: Dela upp er resa

Det blir svårt att uppfylla företagets strategi och mål med en föråldrad IT-miljö, och därför är det så viktigt att starta sin digitaliseringsresa. Det kan självklart verka omfattande vad gäller både tid och pengar om man tänker att allt måste göras på en gång - men denna resa kan enkelt delas upp och göras gradvis.

Vi rekommenderar därför alla företag att:

  1. Prioritera var ni ska lägga ned ansträngningen utifrån företagets strategi. Var behövs förbättringar och funktioner som dagens IT-miljö inte kan uppfylla för att stödja strategin och kundresan?

  2. Analysera företagets nuvarande situation och identifiera mål och prioriteringar för transformationen. Finns det till exempel behov av att modernisera applikationer, migrera äldre infrastruktur, förbättra säkerheten, säkra tillgång till data eller implementera bättre DevOps-praxis?

  3. Börja transformationen baserat på handlingsplanens prioriteringar.

Lycka till med er transformation!

Analys och rådgivning

Vi på twoday har utfört en mängd integrationer och har bred kompetens inom integrationslösningar. Vi erbjuder analys och rådgivning kring vilken integration som passar er verksamhet bäst, och implementerar lösningen med hjälp av erfarna konsulter.

Klicka här för att läsa mer om Systemintegrationer och om hur vi på twoday kan hjälpa er.

 

Inlägget är skrivet av Kenneth Yderskov Jørgensen.

Relaterade artiklar