Skip to content

Drömmen om UX

Möt Unni Özbek, UX-designer och twoday Graduate. Innan sommaren examinerades Unni Özbek till UX-designer, efter 2 års utbildning hos Stockholms Tekniska Institut. Efter utbildningens slut var det dags för Unni att inleda sin karriär som UX-designer efter en tid bakom skolbänken. Idag är hon en av twodays nytillkomna graduates. Men hur kommer det sig att Unni valde twoday som arbetsgivare? Och vad ser hon mest fram emot i sin roll? Vi satte oss ner med Unni för att höra mer om hennes karriärresa och drömmen om UX.
Sep 22, 2023 2:29:09 PM Josefin Holmberg

Hur du fick upp intresset för UX?

 • Roligt nog så är det lite tack vare COVID-19 som jag fick upp intresset för UX. Under pandemin så avklarade jag mina studier som resekonsult. Men efter examen var det väldigt begränsade möjligheter att få jobba inom resebranschen. Jag må ha varit lite skoltrött efter att ha nyligen avklarat 2 års studier, men insåg ganska snabbt att vidareutbildning skulle ge mig mer karriärmöjligheter.  
   
  Gick IT-Media på gymnasiet och har alltid haft ett intresse för Tech-branschen. Både min storebror och min man är utvecklare, så var först i tankebanorna att jag även skulle bli utvecklare. Tur nog så gick jag en kurs i programmering, som fick mig att inse att det inte är för mig. Jag sökte runt bland alla utbildningar som fanns inom Tech, hittade tillslut guld när jag fann utbildningen till UX-Designer. UX-området lät mer och mer intressant desto mer jag fick veta. 

Vilka lärdomar har du tagit med dig från dina studier?

 • Under min studietid fokuserade jag mitt examensarbete på att undersöka ämnet "Rekrytering i den digitala världen, negativa och positiva följder", där jag bland annat tog kontakt med rekryterare för att höra mer om hur de jobbar med digitala verktyg.  

  Rekryteringverktyg blev något av intresse för mig efter min första praktikperiod. Under min praktik undersökte jag förbättringsmöjligheter hos ett av HR-verktygen företaget jag praktiserade hos erbjuder. Mitt nätverk växte dessutom under denna period med kontakter som jobbar inom HR och rekrytering, något som kom väl till hands inför mitt examensarbete. 

  Det var väldigt spännande att höra för- och nackdelar som många rekryterare stöter på. I slutändan fick jag veta att majoriteten ser positivt på att jobba mer digitalt. Samt att det finns en stor efterfrågan på möjlighet att implementera någon typ av AI-verktyg som kan stödja en rekryterares arbetsbelastning.  

  Jag har fått många härliga lärdomar sedan jag började mina studier. Bland annat att ta vara på det nätverk man har och våga fråga, man kan ju inte få ett svar om man inte har ställt en fråga. Som UX-designer är det viktigt att lära känna användaren, för det är trots allt dem vi designar för. Genom att våga fråga har jag snabbare kunnat få en bättre uppfattning av användarens behov och efterfrågan. 

Hur har tankarna gått under sommaren och vad har du mest sett fram emot?

 • Jag har verkligen kunnat njuta av mitt sista sommarlov, då jag haft något att se fram emot. Nu är jag nämligen tillbaka på min tidigare praktikplats! Det är otroligt kul att få återförenas med min tidigare UX-handledare inom bolaget, men nu som kollega.  

  Det är en hel del som jag ser framemot. Dels ska det bli kul att få jobba mer självständigt som UX:are, samt att få jobba i projekt tillsammans med mina andra kollegor i graduates-teamet. Jag ser också fram emot att lära känna alla kollegor på kontoret och få vara delaktig i ett växande UX team. Vi är en mindre skala av UX:are här på kontoret i Stockholm, men vi försöker att få ihop ett UX nätverk med twoday kontoren globalt.

Vad har du fått göra sedan du började hos twoday?

 • Jag har blivit varmt välkomnad på företaget och är i full gång med projektet “Super Sök” som jag gör tillsammans med fyra härliga utvecklare från graduate programmet. Jag är nämligen den första kandidaten inom UX, då tidigare graduateprogram har enbart bestått av utvecklare. Jag är väldigt glad över att få visa vad en UX:are kan bidra med.

  Utöver det så har jag fått engagera mig i att inspirera andra studenter till rollen som UX-designer. Bland annat så var jag med och bjöd in ett gäng studenter från Chas Academy på fredagsfika hos oss på kontoret. De pluggar till UX-designers med kravkompetens och under fikat passade vi på att berätta mer om twoday som bolag och arbetsgivare, samt hur det är att jobba i rollen som UX-designer.  

  Det är nämligen så att min svägerska har fått upp intresset för UX efter jag berättat lite om min resa till att bli UX-designer. Hon går nu UX-designer med kravkompetens på Chas Academy och en vecka in på utbildningen fick dem i uppgift att boka in ett studiebesök hos ett företag som jobbar med UX. Syftet med besöket var att de skulle få mer insikt om hur företag jobbar med UX, samt hur arbetslivet för en UX-designer ser ut och vad för arbetsuppgifter man kan ha inom UX-rollen.

  Jag tycker det är jättekul att prata UX, få möjligheten att berätta om min nya arbetsplats och roll som UX graduate. Så när hon frågade mig om hon och ett par klasskompisar kunder få komma på besök så tackade jag självklart JA! 

Låt oss skapa en bättre morgondag tillsammans

Du behöver inte veta hur din karriär ska se ut innan den börjat. Hos oss får du möjlighet att forma din framtid efter dina personliga intressen och ambitioner. 

Är du nyfiken på att veta mer om våra olika graduate program? Vi erbjuder tre program med olika inriktningar, placerade på flera orter runt om i Sverige.

Läs mer om twoday Graduate Program här.

 

 

Relaterade artiklar