Skip to content

Gamla CMS-versioner hämmar intranätets utveckling 

I den senaste trendundersökning från Web Service Award avslöjas att nästan hälften av Sveriges intranätansvariga kämpar med föråldrade publiceringsverktyg. Medan flertal innovationer tillkommit de senaste åren står fortfarande många organisationer inför utmaningen att hålla jämna steg med utvecklingen. I denna artikel granskar vi konsekvenserna av att arbeta med gamla CMS-versioner, och förklarar när det är dags att överväga en uppgradering.
Dec 5, 2023 2:30:34 PM Josefin Holmberg

47 % av Sveriges intranätansvariga uppger att deras nuvarande version av CMS är 5 år eller äldre. Det visar Web Service Awards trendundersökning: Hur mår Sveriges intranät 2023. Undersökningen visar även att det endast är 11 % som har bytt verktyg, eller uppgraderat sin version under föregående år.  

Att så stor andel organisationer arbetar i gamla versioner kan hämma utvecklingen av intranätet, speciellt då det tillkommit ett flertal användbara funktioner de senaste åren som endast är tillgängliga med den senaste versionen. 

Flest missnöjda intranätanvändare arbetar i föråldrade CMS

En viktig aspekt i hur nöjd man är med sitt CMS beror också till stor del av hur länge man haft sitt verktyg eller versionen av det. Det vanligaste är att man har haft sin nuvarande version i fem år eller mer. Och det är helt klart en stor skillnad på hur verktygen ser ut idag, kontra hur de såg ut för fem år sedan. 

De som är mest nöjda med sitt publiceringsverktyg (93 %) är de som bytt CMS eller uppgraderat sin version inom det senaste året. För de som haft sin version i 5 år eller mer, så sjunker andelen positiva användare till 60 %. 

Genom att uppgradera sitt publiceringsverktyg kan man dra nytta av både förbättrade funktioner, snabbare prestanda och en mer effektiv distribution av information, vilket skapar ökat engagemanget bland användarna. 

En rekommendation är därför att inte vänta för länge med att uppgradera sitt CMS till en ny version, för att inte missa alla de fördelar som det för med sig.  

Källa: Web Service Award, Rapport: Hur mår Sveriges Intranät? Trendundersökning 2023. 

De mest populära publiceringsverktygen 

Det finns en mängd olika system på marknaden som ofta skiljer sig åt på olika sätt när det gäller utformning och den funktionalitet som ingår. Flexibiliteten och möjligheterna att växa med systemen kan också se olika ut. Därför är det viktigt att välja system både utifrån nuvarande och framtida organisationsbehov. 

En anledning till att många företag väljer att inte uppgradera till en ny version kan även bero på skenande kostnader. Därför kan det vara värt att se över valet av CMS-plattform samt om byte till en modern och färdigpaketerad intranätlösning vara ett mer kostnadseffektivt alternativ för just ert företag. 
 
Optimizely (tidigare Episerver) och SharePoint är 2 av de mest använda publiceringsverktygen för intranät i Sverige. Optimizely bygger på Microsoft .NET och har en öppen arkitektur som är lätt att integrera med andra system och tjänster, som exempelvis Microsoft. I Optimizelys produktfamilj finns även en mängd tilläggsprodukter och tjänster som sökmotor, headless API, e-handel och optimeringstjänster. 

Version 12 är den senaste versionen av Optimizely CMS, och det finns flera skäl till varför du bör överväga att uppgradera, däribland: 

  • En mer robust plattform
  • Bättre prestanda
  • Intuitiv och användarvänlig infrastruktur
  • Förbättrad användarupplevelse
  • Bättre integration med andra verktyg och system

Behöver din intranätplattform en uppgradering? 

twoday är en Optimizely Gold Partner och har jobbat med Optimizely i över 20 år, samt levererat över 500 projekt. Vi implementerar önskad design och funktionalitet i Optimizely samt förvaltar och vidareutvecklar lösningarna vi byggt.

Vi kan hjälpa er att skapa en modern och individanpassad (personaliserad) intranätsportal med integrationer mot olika system och tjänster, samt centrala funktioner för att sammanställa och söka på innehåll från många olika källor. Allt presenterat i en tilltalande och intuitiv design.

Vi erbjuder kundanpassade intranätlösningar, intranätpaketeringar, förvaltning och integrationer för intranät baserade på Optimizely och Microsoft 365.

Läs mer om våra lösningar för Smarta intranät här.

5-nyckelfrågor-när-du-funderar-på-att-byta-Episerverleverantör

 

 

Relaterade artiklar