Skip to content

Derome

Derome förbättrar beslutsprocessen med TimeXtender

Om kunden

Derome är en av Sveriges största familjeägda träindustrier som startades 1946. Trä är ”den gröna tråden” i företagets verksamhet, där skog blir träprodukter, hus, byggelement och miljövänlig bioenergi. Genom att ligga i framkant inom innovation syftar företaget till att bli Sveriges ledande verksamhet inom trä.

Kvinna jobbar i produktionsverkstad

TimeXtender - en modern och komplett data management plattform

Förflyttningen mot en offsite-strategi för byggande, liksom digitalisering av produkter och processer - ofta drivna av framsteg inom automation, maskininlärning och AI - är bara några av de förändringar byggindustrin står inför. 

Dessa trender har en sak gemensamt: de innefattar data, från vilka vår verksamhet kan få värdefulla insikter för att förbättra den övergripande kvaliteten och minska risker. För att fortsätta vara i framkant när det gäller innovation insåg vi därför att vi var tvungna att investera i att skapa en "enda sanningskälla" (single source of truth, SSOT) för all vår data, säger Andreas Foda IT-chef på Derome. 

Före implementationen av TimeXtender gjorde Derome redan mycket arbete inom rapportering och analys. I över ett decennium har Derome tillsammans med twoday som partner distribuerat Business Intelligence-applikationer med Qlik för att förenkla dataanalysen och skapa rapporter. 

Data management plattform som automatiserar processen och göra data redo för analys

Niclas Wigh, Sverigechef på twoday, förklarar: "Det brukar sägas att majoriteten av världens data har genererats bara under de senaste två åren. Detta innebär att företag som vill ligga i framkant måste påskynda sina initiativ för att bygga en modern data management plattorm för analys och AI." Detta gäller även Derome. Under årens lopp har miljön som vi använde med Qlik expanderat över nya affärsområden, varumärken, applikationer och datakällor. Resultatet började likna en spagettimiljö där datastrategi och data-anpassning blev en börda. Det var dags att flytta logiken från Qlik till en data warehouse-miljö för att vara mindre beroende av visualiseringsverktyg. När företaget tillkännagav att flera ERP-system skulle ersättas, kände vi att detta var ett unikt tillfälle att professionalisera hela miljön med hjälp av en data management plattform som kan automatisera processen och göra data redo för analys, säger Andreas Foda IT-chef på Derome.

Vi gillade omedelbart förslaget att bygga en stark framtidssäker grund för all vår data och att göra detta tillsammans med implementering av vårt nya ERP-system. Data som vårt företag genererar för att erhålla affärsinsikter kommer bara att växa, från inkommande data i leveranskedjan, produktionsdata, försäljningsdata till frakt och logistikdata. Vi behövde ett utrymme för att automatisera processen för sammanslagningen, rationalisera och förbereda data för analys. Det är precis vad twoday föreslog för oss med TimeXtender. 

Distributionen av TimeXtender skedde samtidigt med lanseringen av det nya ERP-systemet. TimeXtender är ett mycket snabbt verktyg, även för konceptualisering, och att ha TimeXtender på plats gav stöd till distributionen till nytt affärssystem, säger Niclas Wigh, Sverigechef på twoday.

Vi kunde utforska olika datamängder från ERP -systemet redan från ERP-systemets tidiga testmiljöer, vilket hjälpte teamet att snabbt iterera och utveckla den beräknade logiken utan att förlora helheten. Efter de första månaderna extraherade vi över 150 tabeller från ERP-systemet och andra datakällor. Detta är bara början, men den här mängden data ensam skulle vara omöjlig att hantera när det gäller data lineage utan ett data warehouse. 

Med distributionen av TimeXtender känner Derome att det har slutfört ytterligare ett viktigt projekt för digital transformation för att fortsätta vara i framkant i sin bransch. 

  • Helautomatiserad och strömlinjeformad process för att förbereda data för analys och rapportering
  • Mer insikter i verksamheten och möjlighet att fatta bättre och snabbare beslut
  • En sanningskälla: mätvärdena som rapporteras är konsekventa i hela organisationen
  • Organisationen kan dra nytta av fler datakällor än tidigare - idag och i framtiden

”Genom att ha tillgång till information från olika källor i en enda plattform behöver beslutsfattare inte längre förlita sig på begränsad data. Utöver detta omvandlas all vår data till ett konsekvent format, vilket innebär att varje affärsenhet nu har konsekventa resultat. Med andra ord, vi använder nu en enda sanningskälla. Med TimeXtender omvandlar vi vilken datakälla vi vill till ändamålsenlig information som kan analyseras med företagsanvändarens önskade visualiseringsverktyg. Detta gör att varje anställd på vårt företag kan fatta bättre beslut snabbare om viktiga aspekter för vår verksamhet"

Andreas Foda IT-chef på Derome

 

Vill du testa att bygga ett datalager med TimeXtender - helt kostnadsfritt?

TimrXtender Free trial

Kontakta oss

Har du några frågor gällande twoday eller våra tjänster, är du välkommen att ta kontakt med oss! Fyll in din information i formuläret så återkopplar vi till dig så fort vi kan.