Skip to content

twoday vill se fler kvinnor och minoritetsgrupper i IT-branschen

Feb 9, 2024 1:10:37 PM Susan Dymling

Fler män än kvinnor söker sig naturligt till IT-branschen, men det vill twoday, en av Nordens största IT-leverantörer, ändra på. De jobbar aktivt för att minska klyftan mellan åldersgrupper, minoriteter och läggning. 

Målet är att arbetskraften ska spegla befolkningens tvärsnitt, eftersom lösningarna som twoday utvecklar och arbetar med används av alla typer av människor. 

- Då måste vi också representera dem. Därför är det svårt att föreställa sig något annat än en könsfördelning på 50/50 och en balanserad fördelning av de övriga mångfaldsdimensionerna på vår marknad", understryker Kristin Rotevatn Nyberg, vd för twoday Norge. Hon är övertygad om att det fortfarande finns gamla fördomar kring programmering och ITTwoday Kristin Nyberg

Kristin Rotevatn Nyberg

Få in programmering i läroplanen 

- Det här är förmodligen ämnen som fortfarande tilltalar män mer än kvinnor. Som en stor aktör på marknaden måste vi jobba för att ta bort den föreställningen, så att det blir lika naturligt för unga kvinnor att välja den karriärvägen. Vi har sett en positiv utveckling de senaste tio åren, men vi är definitivt inte i mål. Det är fortfarande betydligt fler män än kvinnor som väljer programmering som tillvalsämne i gymnasiet. Det är ett problem. 

Nyberg är tydlig med att saker och ting hade varit annorlunda om programmering ingick i läroplanen från årskurs 1 till 10. 

- Jag tror att det skulle ha gett fler kvinnor och personer med minoritetsbakgrund inom IT och IT-studier. Om det blir upp till föräldrarna att lära sina barn programmering får vi en helt skev fördelning på området. 

Fler förebilder inom IT 

- Utöver skolan kommer vi att behöva attitydkampanjer där vi lyfter fram förebilder och förklarar för ungdomar vad det innebär att jobba med IT. Vi sitter ju inte bara framför skärmen och programmerar, så vi måste visa hur viktigt det är för samhället att ha experter inom data, såväl som vilka värderingar som finns i branschen. Vi vet ungefär vad läkare eller lärare gör, medan IT-folk och ingenjörer lever en anonym tillvaro. Det blir för abstrakt! 

Vilka letar ni efter? 

- Hela branschen växer kraftigt, oavsett om vi pratar om offentlig sektor, små och medelstora företag eller storföretag, men det genomgående är att vi måste jobba smartare med hjälp av teknik. Inom offentlig sektor är utmaningarna och uppgifterna enorma. Det är dataexperterna som kan lösa dem och om den privata sektorn ska lyckas i konkurrens med utlandet gäller samma sak där. Det är inte bara twodays ansvar, men ja, vi behöver också många kloka huvuden, och hos oss finns det plats för dem. 

Vi skapar en bättre morgondag genom teknik. 

 

Om twoday 

twoday är den främsta ledaren för digital transformation inom privat och offentlig sektor i Nordeuropa. Med global räckvidd samarbetar vårt team av ~3 000 medarbetare med kunder och organisationerna för att ta innovativa lösningar med toppmodern design, utveckling och digitala lösningar till marknaden. twoday har en djup branschkunskap och expertis inom AI, dataanalys, mjukvaruutveckling och affärsapplikationer. 

twoday - förvandlar morgondagen med data och teknik. 

För mer information
Kristin Rotevatn Nyberg, vd twoday Norge.  
Telefon: + 47 99168779 
Epost: kristin.nyberg@twoday.com 

Besök oss på www.twoday.se. 

Relaterade artiklar