Skip to content

Leverera effektiva projekt med Agil produktutveckling och Scrum

Agil produktutveckling är en metod som syftar till att skapa en effektiv och flexibel produktutveckling genom att fokusera på korta utvecklingscykler, tätt samarbete och regelbunden feedback från kunderna. Anställda på twoday fick i våras möjligheten till kompetenshöjning med kursen Certified Scrum Master. I denna artikel berättar Elin Sommer, projektledare på twoday, mer om konceptet Agil produktutveckling, vilka de vanligaste fallgroparna vid implementation av Scrum i en organisation är, samt tipsar om hur man bäst implementerar Scrum i en omogen organisation.
Oct 18, 2023 11:28:13 AM Josefin Holmberg

Vad är Agil produktutveckling

Agil produktutveckling är en metodik för att utveckla produkter och projekt på ett flexibelt och samarbetsinriktat sätt. Agila metoder har sitt ursprung inom mjukvaruutveckling men har över tid spridit sig till andra områden som produktutveckling, projektledning och affärsstrategi. Huvudsyftet med agil produktutveckling är att öka förmågan att snabbt anpassa sig till förändrade krav och omständigheter, samtidigt som man levererar högkvalitativa produkter. Så istället för att följa en långsiktig plan, som kan vara svår att justera, fokuserar den agila metoden på att snabbt leverera små förbättringar baserat på feedback från kunder och utvärderingar av varje iteration.

4 huvudprinciper inom Agil produktutveckling

En viktig del av den agila metodiken är att använda korta utvecklingscykler, så kallade sprints. Varje sprint är vanligtvis två till fyra veckor lång och fokuserar på att utveckla en specifik del av produkten. Teamet arbetar tillsammans för att identifiera vilka funktioner som ska utvecklas under varje sprint och hur de ska implementeras. Vid slutet av varje sprint presenterar teamet sitt arbete för kunden och får feedback för att förbättra produkten ytterligare. 

En annan viktig del av den agila metodiken är att teamet arbetar tätt tillsammans och kommunicerar regelbundet. Detta bidrar till att alla i teamet är på samma sida och att det finns en öppen och tydlig kommunikation om projektets framsteg. 

De 4 huvudprinciperna inom agil produktutveckling är utformade för att skapa en miljö där teamet kan arbeta tillsammans på ett effektivt sätt, för att utveckla produkter som är användbara och värdefulla för kunderna. 

  1. Individ och samarbete före processer och verktyg  
    Denna princip betonar vikten av att fokusera på människor och samarbete istället för att ha för mycket fokus på processer och verktyg. Det är viktigt att ha goda processer och verktyg, men det är ännu viktigare att ha bra team som kan arbeta tillsammans och kommunicera effektivt.
  2. Fungerande programvara före omfattande dokumentation 
    Denna princip fokuserar på att skapa fungerande programvara istället för att spendera för mycket tid på att dokumentera processen och resultatet. Det betyder inte att dokumentation är utesluten, men det är viktigt att hitta rätt balans mellan dokumentation och faktisk programvaruproduktion.
  3. Samarbete med kunder före kontraktsförhandlingar 
    Denna princip betonar vikten av att arbeta nära kunden för att förstå deras behov och krav, istället för att fokusera på att förhandla om kontrakt och avtal. Detta gör det möjligt att skapa mer värde för kunden och säkerställa att programvaran uppfyller deras behov.
  4. Svar på förändringar före att följa en plan 
    Denna princip fokuserar på att vara flexibel och anpassningsbar till förändringar och oväntade omständigheter. Det betyder inte att det inte finns någon plan, men att man är öppen för att justera planen och anpassa sig till förändringar istället för att hålla fast vid en fast plan som inte längre är relevant. 

Scrum: En av de mest populära Agile-metoderna

För att implementera den agila metodiken krävs det också lämplig arbetsmiljö, verktyg, tekniker och processer. Scrum som är en av de mest populära Agile-metoderna, är ett ramverk som hjälper team att arbeta organiserat och samarbeta effektivt. 

Ett agilt utvecklingsteam som använder Scrum är en grupp av utvecklare som samarbetar för att utveckla mjukvara på ett agilt och flexibelt sätt. Teamet ansvarar för att planera, designa, implementera och testa mjukvarufunktioner och använder Scrum-ramverket för att organisera och hantera sitt arbete på ett strukturerat sätt. Under varje sprint arbetar teamet med att implementera en del av de funktioner som planerats i sprintplaneringsmötet. Teamet använder också en agil process för att hantera förändringar och anpassa sig till nya krav eller problem som uppstår under arbetets gång. 

Ansvarsområdena för ett agilt utvecklingsteam som använder Scrum kan variera beroende på teamets storlek och kompetenser. Generellt ansvarar teamet för att planera, designa, implementera och testa mjukvarufunktioner i enlighet med de krav som förmedlas av produktägaren i sprintplaneringsmötena. Teamet ansvarar också för att kommunicera och samarbeta med andra teammedlemmar och intressenter. 


Vad gör en Scrum Master

Inom Scrum finns det tre centrala roller: Scrum Master, Product Owner och Development Team. Genom att fördela ansvaret över de olika roller kan Scrum-teamet arbeta mer effektivt och säkerställa att alla delar av processen fungerar på samma sätt. Rollerna är utformade för att ge tydliga ansvarsområden och skapa en balans mellan att utveckla produkten, se till att Scrum-processen följs och se till att kundens behov och önskemål möts. 

Scrum Master är en ledarskapsroll som fokuserar på att stödja och coacha teamet i att tillämpa Scrum-metodiken på rätt sätt. En Scrum Master ansvarar för att planera och genomföra Scrum-möten, hjälpa teamet att förstå och använda Scrum-processen och hjälpa till att lösa hinder som uppstår under projektet. Scrum Master är en del av teamet men har ingen direkt arbetsuppgift inom utvecklingen av produkten. 

 

Vilka är de vanligaste fallgroparna vid implementation av Scrum i en organisation? 

Som Scrum Master är det viktigt att känna till de vanligaste fallgroparna för att implementera ett agilt arbetssätt och scrum i en organisation – samt veta hur man adresserar problemet och kommer framåt i organisationens och personernas förståelse och mognad. Här är några exempel på utmaningar:

  • Bristande förståelse för Scrum:  
    Det är viktigt att alla inblandade i organisationen har en grundläggande förståelse för vad Scrum är och hur det fungerar. Om teammedlemmar, chefer eller andra viktiga personer inte förstår Scrum-ramverket eller dess principer kan det leda till missförstånd och problem med implementeringen. 
  • Bristande stöd från ledningen:  
    För en framgångsrik implementering av Scrum krävs stöd från ledningen. Om ledningen inte är engagerad i processen eller inte ger tillräckligt med resurser och stöd kan det leda till att Scrum inte fungerar som det ska. 
  • Felaktig sammansättning av Scrum-team:  
    Det är viktigt att Scrum-teamet har rätt sammansättning av medlemmar för att kunna arbeta effektivt. Om teamet saknar relevanta kompetenser eller om det är för stort eller för litet kan det leda till problem med produktiviteten och effektiviteten. 
  • Bristande förberedelser:  
    En annan vanlig fallgrop är att inte förbereda tillräckligt inför implementeringen av Scrum. Detta kan inkludera att inte ha en tillräckligt prioriterad produktbacklog, att inte ha tillräckligt med resurser, eller att inte ha tillräckligt med tid för att genomföra sprintarna. 
  • Bristande kommunikation och samarbete:  
    Scrum bygger på kommunikation och samarbete mellan teammedlemmarna och kunden eller produktägaren. Om kommunikationen brister eller samarbetet inte fungerar kan det leda till problem med produktiviteten, kvaliteten på arbetet och uppnåendet av målen. 
  • För mycket fokus på processen:  
    Scrum är en metodik som syftar till att uppnå målen för produktutvecklingen, inte en process i sig. Om det finns för mycket fokus på att följa processen snarare än att uppnå målen kan det leda till ineffektivitet och förseningar. 

Tips vid implementation av Scrum i en omogen organisation 

Att implementera Scrum i en omogen organisation kan vara utmanande, men det finns flera saker som en Scrum Master kan göra för att öka förståelsen och underlätta processen: 

  • Utbilda teamet
    Börja med att förklara vad Scrum är och hur det fungerar. Det kan vara en bra idé att hålla en workshop med teamet för att se till att alla har en gemensam förståelse av Scrum. 
  • Förtydliga roller och ansvar
    Förklara varje persons roll och ansvar i Scrum-teamet. Detta hjälper alla att förstå deras egna ansvarsområden och vad de kan förvänta sig av sina kollegor. 
  • Tydliggöra processen
    Se till att alla i teamet förstår Scrum-processen och hur den fungerar. Detta kan inkludera att förklara vilka möten som ingår, hur de genomförs och vilka artefakter som används. 
  • Skapa en kultur för samarbete
    En viktig del av Scrum är samarbete och kommunikation. Hjälp till att skapa en kultur där teammedlemmar känner sig bekväma med att dela information och arbeta tillsammans. 
  • Uppmuntra till lärande
    Uppmuntra teamet att ständigt lära sig och förbättra sina färdigheter. Detta kan inkludera att delta i utbildningar eller konferenser, eller att genomföra retrospektiv-möten för att identifiera vad som fungerar bra och vad som kan förbättras. 
  • Fokusera på värde
    Scrum handlar om att leverera värde till kunden så snabbt som möjligt. Som Scrum Master kan du hjälpa teamet att fokusera på att leverera värde, genom att prioritera produktbackloggen och se till att alla arbetar mot gemensamma mål. 

Kompetenshöjning inom teamen på twoday

Under våren erbjöd vi anställda möjligheten till kompetenshöjning inom området, med kursen Certified Scrum Master. Totalt certifierade sig 14 st. anställda hos twoday. Något som gett dem många användbara verktyg och resurser, för1577697831310-2 att leverera effektiva projekt med hjälp av Agil produktutveckling och Scrum.

En av dem är Elin Sommer, senior projektledare på twoday.
Elin arbetar dagligen med att stötta sitt team för att på bästa sätt hjälpa kunder med den digitala resan, i komplexa uppdrag med fokus på ökad samhällsnytta. 

“Jag satt nyligen på ett möte där vi diskuterade självledande team och hur man ser till att hålla medlemmarna motiverade.
Det fick mig att tänka på en bild som kursledaren ritade upp åt oss på whiteboarden. Jag har flera gånger gått tillbaka till bilden för att påminna mig om dessa tre delar, som krävs för att teamet ska lyckas. Så självklart egentligen!"

 

1694696519860

Nyttja fördelarna med agila teamleveranser

twoday är en proaktiv IT-partner och har som mål att förenkla och förbättra våra kunders IT-miljö genom att utveckla stödjande och kundanpassade IT-lösningar. 

Vi förser er med högpresterande agila utvecklingsteam med många års erfarenhet, som hjälpt en mängd olika kunder genom en väl beprövad och effektiv process för teamleveranser.

Läs mer om våra agila teamleveranser här.

 

 

 

Relaterade artiklar