Skip to content

Viktiga saker att tänka på inför en uppgradering av Optimizely

Som ansvarig för er webblösning måste du räkna med en del arbete vid en uppgradering av webbplatsen. Inför uppgraderingen behöver en del beslut tas kring omfattningen – ska ni endast göra en uppgradering eller ska ni även bygga om lösningen?
Feb 22, 2023 11:08:56 AM Madeleine Stenlund
Man sitter vid dator

Momenten vid en uppgradering

Planering och kartläggning av alla saker som ska göras inför och under en uppgradering eller ombyggnation är viktiga delar. Efteråt måste lösningen testas ordentligt. Redaktörerna kan dessutom behöva kompletterande utbildning då arbetsprocessen ofta ser lite annorlunda ut efter uppgraderingen.

Här är några vanliga moment under en uppgradering. Har du kontroll på dessa kommer uppgraderingen att ske smidigt och ni får en ny och bättre lösning.

Bygga nytt eller uppgradera?

En uppgradering från Optimizely version 6 (f.d. Episerver) innebär att det finns en en stor mängd gammal kod som kommer att behöva justeras eller byggas om. Många gånger kommer vi tillsammans med kunden fram till att det är enklare och bättre att bygga om lösningen baserat på den gamla men med ny modern kod. Detta ger en modern lösning och underlättar att lägga till funktionalitet.

Uppgraderingar av senare versioner av Optimizely så som version 7.5 till 10 benämns ofta som mindre versionsuppgraderingar med mindre nya funktioner och förbättringar. Oftast är det inga större nya funktioner som tillkommit och det mesta kommer att fungera som det gjorde innan uppgraderingen. De nya versionerna innehåller buggfixar, nya mindre men ändå värdefulla funktioner som förbättrar upplevelsen av webbplatsen samt förenklar för redaktörerna att hålla lösningen levande. 

Optimizely delar in sina versioner i major- respektive minor-versioner. Vid en major-version ändras den första delen av versionsnumret, exempelvis 10 till 11. Detta uppstår när ändringarna i koden är av arten att de är ”breaking changes”, det vill säga att koden antingen tagits bort eller förändrats på ett sådant sätt så att det krävs kodändringar i kundens lösning. Vid en minor-version ändras den senare delen av versionsnumret, exempelvis från 11.15 till 11.16. Oftast är det inga större nya funktioner som tillkommit och det mesta kommer att fungera som det gjorde innan uppgraderingen. De nya versionerna innehåller buggfixar, nya mindre men ändå värdefulla funktioner som förbättrar upplevelsen av webbplatsen samt förenklar för redaktörerna att hålla lösningen levande. Rent generellt kan man säga att minor changes innebär mindre arbete vid en uppgradering. 

Nya funktioner för redaktörerna 

Redaktörer som arbetar med äldre versioner såsom version 6 kommer att behöva introduceras till de nya redaktörsfunktionerna samt vilka nya möjligheter som tillkommit för en Optimizely-redaktör. Många saker kommer en redaktör att känna igen men en del funktioner är annorlunda i den senaste versionen.

Testning

Även vid en mindre uppgradering bör det genomföras en testning av lösningens kritiska och viktiga funktioner. Skapa ett testmanus som hålls levande i takt med att lösningen vidareutvecklas. Att ha ett aktuellt testmanus underlättar och förenklar testningen när ny funktionalitet adderas eller när lösningen uppdateras.

 

Överväger ni att uppgradera till en nyare version av Optimizely?

twoday är en Optimizely Gold Partner och har jobbat med Optimizely (f.d. Episerver) i över 20 år. Genom åren har vi levererat över 500 projekt baserade på Optimizely och vi har genomfört många olika uppgraderingsprojekt. Tveka inte att kontakta oss för rådgivning och kostnadsförslag.

 Läs mer om våra Optimizelylösningar här.

Relaterade artiklar