Skip to content

Automatiserad customer onboarding leder till ökat kundförtroende

Automatiserad customer onboarding - ger ökat förtroende och bättre insikt i realtidsdata vilket gör att kundernas förtroende ökar för företagen. Syftet med automatiserad kundonboarding är att göra processen smidigare, snabbare och mer bekväm för både företaget och kunden. Läs hela artikeln här.
Sep 11, 2023 11:16:00 AM Susan Dymling
En glad kvinna får insikt i realtidsdata

 

Kunder idag kräver större insikt

Automatiserad customer onboarding, eller automatiserad kundaktivering, är en process där företag använder teknologi och automatisering för att effektivt registrera och introducera nya kunder till sina produkter eller tjänster. Syftet med automatiserad kundonboarding är att göra processen smidigare, snabbare och mer bekväm för både företaget och kunden. Här är några steg och metoder för att automatisera kundonboarding:

  • Digitala ansökningsformulär: Erbjud en digital plattform där potentiella kunder kan fylla i sina uppgifter och ansöka om dina tjänster eller produkter online istället för att använda pappersformulär.

  • Identitetsverifiering: Använd digital identitetsverifiering, som e-signaturer och verifiering via BankID eller andra identifieringsmetoder, för att säkerställa att kunden är legitim.

  • Automatiserad granskning: Använd automatiserad granskning av kundinformation och kreditvärdighet för att snabbt avgöra om en kund är berättigad till dina tjänster eller produkter.

  • Kundkommunikation: Automatisera välkomstmeddelanden och information om tjänster eller produkter som skickas till kunden via e-post eller SMS.

  • Utveckla en kundprofil: Använd dataanalys och automatisering för att skapa en kundprofil baserad på deras interaktioner och beteende på din plattform.

  • Personalisering: Anpassa kundonboarding-processen baserat på kundens behov och preferenser för att skapa en personlig upplevelse.

  • Utbilda kunderna: Erbjud automatiserade träningsmaterial, guider eller videor som hjälper kunderna att förstå och använda dina produkter eller tjänster.

  • Mät framgång: Använd analyser och nyckeltal för att mäta hur väl din automatiserade kundonboarding-process fungerar och identifiera områden som kan förbättras.

  • Kundsupport: Integrera automatiserade kundsupportalternativ, som chatbots eller FAQ-sektioner, för att hjälpa kunderna med vanliga frågor och problem.

  • Efterlevnad: Säkerställ att din automatiserade onboarding-process följer alla lagar och regler som gäller för ditt branschområde, inklusive dataskydd och finansiell efterlevnad.

 

Automatiserad customer onboarding kan spara tid och resurser för ditt företag samtidigt som det ger en bättre kundupplevelse. Det är viktigt att kontinuerligt övervaka och förbättra processen för att säkerställa att den är effektiv och uppfyller kundernas behov.

Läs även: 3 orsaker till att automatisera sin customer onboardingSå kan företag öka kundnöjdheten med hjälp av API:er


API (Application Programming Interface) är i grunden en uppsättning regler och protokoll som låter olika system prata med varandra. Med hjälp av smarta integrationer kan både interna processer förenklas, som gör det dagliga arbetet smidigare och mindre tidskrävande för anställda, och extern data kommuniceras på ett sätt som förbättrar kundupplevelsen. 

Företag samlar ofta en stor mängd data från flera olika källor, som elmätare, sensorer, faktureringssystem och databaser. Genom att integrera dessa system kan repetitiva uppgifter automatiseras, fel som orsakas av den mänskliga faktorn minimeras och personliga energianalyser i realtid presenteras.

Här listar vi exempel på vad API:er kan bidra till

1. Sömlös upplevelse med externa tjänster 

API:er möjliggör integration av befintliga system med externa plattformar och applikationer som kunderna redan använder i sitt dagliga liv. Till exempel kan datan om varje konsuments energiförbrukning delas med smarta hem-enheter, hanteringsappar eller andra plattformar som analyserar energiförbrukning. Det ger kunderna en sömlös upplevelse utan friktion. 

2. Ökat förtroende med bättre insikt 

Ett sätt att höja kundernas förtroende är genom ökad transparens. Genom API:er kan företag erbjuda kunderna tillgång till realtidsdata om förbrukning, fakturor och andra relevanta uppgifter. När kunden får bättre insikt i sin data kan de fatta informerade beslut som bidrar till kostnadsbesparingar.

3. Smidigare kundresa med färre fel


Med hjälp av API:er kan även interna processer automatiseras, såsom kundregistrering, fakturering och ändringar i kunduppgifter. Det minskar behovet av manuell hantering och risken för potentiella fel, vilket gör kundhanteringen mer effektiv och snabb. När en kund interagerar med ett företag möts den av en smidig och bekväm upplevelse, oavsett om det handlar om att byta adress, skriva på ett nytt avtal eller ställa en fråga om den senaste fakturan. När en kund säger upp förlorar den också åtkomst till samtliga system med bara ett knapptryck. 

Kom igång med automatiserad customer onboarding

Vi på twoday hjälper er gärna att bygga en teknisk plattform som är integrerad med alla era system. Vi kan också utnyttja era redan existerande API:er för att utveckla smarta och smidiga lösningar. Oavsett om ni vill ta ett helhetsgrepp eller finslipa utvalda delar är vi redo att förbättra hela upplevelsen för era kunder.

Vill du veta hur vi på twoday kan hjälpa ditt företag?

Kontakta oss redan idag genom att fylla i formuläret!

Relaterade artiklar